14 juli

Vaknar tidigt. Halvsju. Ovanligt. Sätter mig på verandan. Helt vindstilla. Lugnt. Men inte tyst. Inte en sekund. Ständigt ljud från sjöfåglarna. Blir som ett bakgrundssorl. Som om någon av grannarna har ett gigantiskt mingelparty. Kompletteras av vackra haranger från någon av småfåglarna. Har inte lyckats utröna vem det är. Ett och annat råmande hörs från korna nere vid sjön. En liten blåmes har förirrat sig in på verandan. Försöker ta sig ut genom en glasruta vilket är dömt att misslyckas. Är nog en årsunge. Ser lite vilsen ut. Lär hitta rätt väg förr eller senare.

Det låga äppelträdet kastar en lång skugga över gårdsplanen. Håller det kort för att frukten enklare ska kunna plockas. Ser ut att bli ännu en het dag även om det är behagligt svalt just nu. Tornseglarna, de som pappa byggde en specialholk till, gör sina lufträder in över tomten. Har ett väldigt speciellt läte och rör sig pilsnabbt. En av dem har faktiskt varit inne i holken nu på morgonen och inspekterat. Hittills har dock ingen funnit sig tillrätta. Arten är extremt anpassad till ett liv i luften och efter att de kläckts befinner sig många flygande från att de lämnar boet tills de häckar första gången vilket sker efter två till tre år. Häpnadsväckande.

Barnskrik från grannhuset. Systersonens yngste tycks ha invändningar mot något. Föräldraskapets vedermödor. Kan bli många nätter utan bra sömn. Är därför de flesta har ett joursystem. Det gäller att turas om att ta hand om de minsta på morgonen för att livet ska vara uthärdligt.

Barnbarnens badande har åstadkommit träsmak i bakdelen genom allt sittande på badbryggans bänk. Ungefär en timme åt gången. Med sudoku och mobilen som sysselsättning. Det ska hoppas i hela tiden. På alla möjliga sätt. Gärna plaskas så att det stänker. Upp på badstegen och i igen. Mejlar till trean i Taiwan. Hoppas att de kan röra sig lite mer fritt nu. Smittspridningen har avtagit. Avvaktar svar. Brukar kunna ta någon dag eller två.

Hör ljudet av rullgardinen som dras upp på övervåningen. Hustrun på benen. Förvånad över mitt tidiga uppvaknande. Tar sin morgonpromenad. Betraktar mitt misslyckade schackbord. Hur i hela fridens namn kan färg krypa under maskeringstejpen? Hela vitsen med hjälpmedlet är ju att det ska bli en snygg och skarp kant. Blir till att skrapa bort färgen och slipa bordskivan. Kort besiktning av tomten. Plockar äppelkart som ramlat från trädet. Inga maskar i sikte. Ofredar hägrarna som lagt sig tillrätta bredvid badbryggan. Ger sig förnärmade iväg med långa majestätiska vingslag.

Frukost. Värmen tilltar. Dopp. Ännu inga livstecken från juniorrummet. Gasolen till bastuduschen slut. Får bytas under dagen. Ringer syster och planerar lördagens stora gemensamma festmiddag. Alla kommer utom taiwanesen och systerns dotter som ska till Gotland. Åker iväg för att handla, bada och byta gasoltub till duschen. Badplatsen röner ingen uppskattning. Förstår det. Mer lämpad för yngre förmågor. Trettioen grader.

Pizzamiddag. Hämtas i närmaste by. Tidig kväll.