23 augusti

Vaknar utan att vara utsövd. Konstaterar att en stor köttbit kort före läggdags inte är det bästa sömnpillret. Får bli lättare maträtter framöver. Ett fåtal morgonpigga gäster har valt den första frukosttiden. Resten vill sova lite längre, alternativt röra på sig innan de sätter sig till bords.

Molnigare och blåsigt. Går åt andra hållet. Stora fjäderlika förgrenade blad i toppen av höga palmstammar dansar i vinden. Passerar småbåtshamnen. Bilar köar vid en bom. Ska ta sig till båten som ska föra dem ut på havet. Här börjar den stora stranden. Eller Platja de Palma som det står på skyltarna. Påstås vara den bästa i bukten. Fem kilometer lång och bred som en fotbollsplan. Kantad av en livlig strandpromenad. Snyggt och välordnat. Beror på att stranden är uppdelad i mindre områden, så kallade balnearios, där var och en har sina egna barer, omklädningshytter och duschar. De olika badmästarna tävlar om att ha det mest attraktiva området.

Måsar letar efter något ätbart vid överfyllda soptunnor som väntar på tömning. Svabbas utanför restauranger som ligger sida vid sida. Sopbilar forslar bort allt skräp som samlats ihop under gårdagen. Fick i uppdrag att hålla utkik efter intressanta restauranger. Omöjligt att avgöra vid den här tiden. Bättre att se vilka som är välbesökta på kvällen. En säkrare metod.

Lika ivrigt motionerande idag. Kan inte upphöra att fascineras över skilda sätt att gå eller springa. Tunnhårig herre rör sig som en skidåkare. Lyfter nästan inte fötterna ovanför marken. Ser ut att glida fram Armarna rör sig som om han hade stavar i händerna. Fattas bara ett par skidor. Och snö. Annan man, storväxt med markerad rondör, tjocka glasögonbågar och tättslutande hörlurar flanerar i sakta mak.

Frukost. Allt som behövs finns. Glömmer ideligen att sätta på munskydd när något ska hämtas. Pinsamt. Blir tillsagd. Får skämmas. Stranden. Läser om Löfvens avgång. Oavsett vad man tycker om honom går det inte att påstå att han haft en enkel resa. Att styra landet med kompromisser och andras politik är ingen avundsvärd uppgift. Molnen har förflyttat sig. Eller gått upp i rök. Litet avskilt område. Som en lagun. Alldeles i närheten av Playa de Palma. Soldyrkare ligger på rad för att grilla sitt eget fläsk. Andra tillbringar tiden i vattnet. Enda stället som erbjuder lite svalka. Brunbrända livräddare vandrar av och an. Bär på orangefärgade hjälpmedel om en akut situation skulle inträffa.

Lunch. Pasta Carbonara. Kokosglass. Försök till siesta därefter. Hustrun föredrar att tillbringa tiden i solen. Liksom resesällskapet. Har visat sig att någon timme på stranden är fullt tillräckligt för mig. Suset från luftkonditioneringen är sövande. Som en godnattsaga. Slumrar.

Kortspel. Vill sig inte riktigt. Vandrar till den stora stranden. Slinker in på en restaurang som ser trevlig ut. Lax. Grönpepparsås. Mörkret lägger sig.