29 augusti

Tröttare idag. Får bli en kort promenad. Lugnare tempo. På en badrumsskylt står det “Help us to save our only planet”. Samt en anvisning om att handdukar som önskas byta ut ska placeras i en speciell korg. Ingen ditlagd ännu. Har ändå bytts ut varje dag. Kan det ha med pandemin att göra?

Paret som igår satt på balkongen mittemot och väntade in ljuset gör samma sak idag. Bortanför deras tak syns nya besökare flygas in med ett par minuters mellanrum.  Förpackade likt sardiner i stora plåtburkar. Kommer utifrån havet och sänker sig sakta ned ovanför träden. Styr mina steg genom hotellentrén, förbi fontänen och fortsätter inåt land. Förhållandevis sval morgon.

Följer samma väg som busslinjen in mot Palma. Parallellt med motorvägen. Andra typer av kommersiella lokaler den här sträckan. En bilverkstad och andra företag vars verksamheter är höljda i dunkel. Dessutom en gokartbana. Förvånas över en liten upplöjd åker som ligger inklämd mellan stora fastigheter. På andra sidan en affär för nyblivna föräldrar. Bebedreams. Massor av avancerade barnvagnar i olika modeller. Bland annat. Stor restaurang ser ut att ha stängt för gott. En annan fönsterlös fasad är fullklottrad med graffiti. Av blandad kvalitet. Övergivet trevåningshus. Bakom finns en parkeringsplats omgiven av högt staket. Saknar bilar. Fylld av skräp. Många affärsrörelser har drabbats hårt. Både de som är beroende av turismen och andra.

Ödsliga gator. Lugnt villaområde. Härbärgerar antagligen de mer välbärgade. Höga spetsiga järnstaket. Två små rytande lejon står på varsin pelare. Pryder en infart. Fint målad skylt i form av en kakelplatta varnar för hunden. ”Atención al perro”. Tecknad bild av en hund som biter en flyende man. Tillbaka längs med kusten. Vågorna har fört upp sjögräs som torkat på klipporna. Kaktusar av olika sorter är planterade i en rabatt. Jorden är snustorr.

En del undrar varför i hela fridens namn någon som föredrar skugga åker på en sol- och badresa. Svaret är majoritetsbeslut. Kallas demokrati. Klagar dock inte. Avkopplande att få ägna tid åt att läsa, skriva, lösa korsord och pilla med mobilen. God mat och trevligt sällskap. Man kan ha det sämre. Ljuset och värmen uppskattas. Dock inte den stekande solen.

Lunch. Mel´s bar. Engelskt ställe. Öl och fish & chips. Övervägande britter med karakteristiska dialekter. Apropå England. Läser om Cristiano Ronaldos övergång till Manchester United. Nya lönen: 5,7 miljoner i veckan. Vore det så skulle även jag kunna tänka mig att arbeta ett par veckor om året. Hammarby vinner en jämn match mot Malmö i allsvenskan. Ses på hotellrummet. Prestigefull skalp.

Väljer att leta efter restaurang längs den stora playan. Vandrar. Allt är förändrat från morgonen. Fullsatt på barer och restauranger. Alla affärer öppna. Lämmeltåg av människor. Glassätande flanörer,  rullskridskoåkare och ungdomar på elsparkcyklar som framförs i hiskliga farter. Finner en italiensk restaurang som ser trevlig ut. Blir pasta för alla. Strosar så småningom tillbaka till hotellet.