26 januari

Blött på verandan efter nattens regn. Ett lager vatten ligger över sjöisen. I närheten av den översvämmade ån omringas närstående träd och täcker dessutom stammarnas rötter Änder simmar ovanpå gräsmattan och söker något ätbart. För några dagar sedan var planen att fotografera och beskriva det skimrande vinterlandskapet när minusgraderna förvandlat fuktiga träd till vackra kristallkonstverk. Solbelysta gnistrande grenar och ett tunt lager snö var som sinnebilden av en magisk vintersaga. Dagen efter var allt borta. Puts väck. 

Dystert väder gör att promenaderna blir kortare. Kompletteras med motionscykeln som fått ta plats i arbetsrummet. Sedan trean flyttade ut för ett par veckor sedan innehåller rummet även träningshörna och bibliotek. Behöver inte trampa många minuter förrän pulsen galopperar. Ett kort pass är bättre än ingenting. Borde ändå bidra till att bromsa det fysiska förfallet. 

Nostalgiträff idag. Fotbollsgänget som började spela tillsammans för drygt sextio år sedan samlades på en restaurang för lunch. Mycket letande i minnets korridorer. Blir som att lägga ett pussel där var och en bidrar med sina egna bitar. Funnit lite gamla noteringar från förr och lagbilder som hjälper oss att få lite ordning på händelser och personer. Gör att vissa saker klarnar medan andra tills vidare förblir en gåta.

Hade kulturdag igår. Besök på Fotografiska tillsammans med vänner och efterföljande lunch. Tre utställningar och massor av intryck. Ägnade mest tid åt Ett sekel av nyheter som redovisades med ett urval av alster från TT:s enorma bildarkiv. En tidsresa från året för den kvinnliga rösträtten till dagsaktuella händelser. Däremellan ett stort antal milstolpar som sitter fastetsade i medvetandet. Månlandning, epokgörande idrottshändelser och revolutionerande uppfinningar. Var trångt om saligheten. Tycks vara ett populärt tillhåll för pensionärer.

Utställning nummer två bestod av effektfulla kompositioner av den senegalesiska konstnären Omar Victor Diop. Säregna bilder som till största delen består av självporträtt i olika former. Sägs fånga den afrikanska diasporan och svart motstånd i ett globalt perspektiv. Är en färgexplosion i jämförelse med de andra två utställningarna. 

”Självporträtt har blivit ett sätt för mig att förkroppsliga historiska personer som är relevanta för diskussioner även idag. När alla gestaltas med samma ansikte blir de del av samma mänskliga armé som marscherar mot humanism, värdighet och medmänsklighet. För mig förstärks också det faktum att jag kunde ha varit en av dem. Genom mitt arbete vill jag hylla de här personerna” säger konstnären om en del av utställningen.

Den tredje är tillägnad Hans Gedda. Kanske vårt lands mest framgångsrike personfotograf, berömd för sina intima och avskalade porträtt. Många av Sveriges och världens storheter har förevigats genom hans kameralins. Astrid Lindgren, Evert Taube, Andy Warhol och Nelson Mandela är bara några exempel. Ofta lyckas han finna ett magiskt ögonblick. Extra roligt är att jag hade förmånen att samarbeta med honom i ett reklamprojekt för många år sedan. Älskar enkelheten i svartvita bilder. 

Nu är det bara två dagar tills det äntligen är dags för avfärd mot värmen. Snart är det vår.